Windpark Westeinde wordt in het voorjaar en de zomer van 2018 vernieuwd. De huidige windturbines maken plaats voor nieuwere turbines, voorzien van de nieuwste technologie.

Tussen maandag 9 april en zaterdag 14 april worden de zeven oude windmolens van het type NEG Micon 52/900 afgebroken. In de daaropvolgende weken wordt de nieuwe fundering gelegd. Het is de bedoeling dat de nieuwe turbines van leverancier EWT tussen half juli en half augustus geplaatst worden.

Direct drive

Deze turbines van het type DW52-900 kW zijn voorzien van een ijsdetectiesysteem, slagschaduwsensoren, en beveiliging tegen blikseminslag. Het ijsdetectiesysteem zorgt ervoor dat de windmolens automatisch worden stilgezet bij ijsvorming op de rotorbladen. De slagschaduwsensoren zetten de molens stil bij een bepaalde windrichting en zonnestand, zodat overlast tot een minimum wordt beperkt.

Verder zijn de turbines voorzien van direct drive. Deze nieuwe technologie maakt een tandwielkast overbodig, waardoor de molens minder geluid maken. Ook kunnen ze hierdoor effici├źnter energie opwekken.

De oude turbines krijgen een tweede leven in Kazachstan.